Particulieren kunnen btw terugvragen

Als u als particulier zonnepanelen koopt, kunt u de btw op aanschaf en installatie terugvragen bij de Belastingdienst.

Deze belastingregel geldt als reactie op een uitspraak van het Europese Hof van Justitie. In eerste instantie gold dit voor particulieren die na 20 juni 2013 zonnepanelen hadden geïnstalleerd maar door een uitspraak van de Nederlandse rechter eind 2017 kunnen ook mensen die vóór die datum zonnepanelen hebben aangeschaft van deze regeling profiteren.’

Waarom?
Omdat u elektriciteit levert aan het energiebedrijf bent u ondernemer voor de btw ook al neemt u deze energie later weer af (salderen).  Normaal gesproken moet iedereen die zonnepanelen koopt voortaan dus btw-aangifte doen, maar in de praktijk hoeven particulieren niets te doen. Als de Belastingdienst niets verneemt, krijgt de particulier automatisch ontheffing van btw-aangifte op grond van een regeling voor “kleine ondernemers”. Bijna alle particulieren vallen onder deze regeling.

Interessant
Maar voor particulieren is het wel interessant om de btw op de aanschaf van zonnepanelen terug te vragen. U profiteert dan namelijk wel van de aftrek van de btw over de aankoop maar daarna meldt u zich alsnog aan als “kleine ondernemer” en krijgt u vrijstelling voor verder administratieve verplichtingen.

Het regelen proces rondom het terugvragen van de btw en het verkrijgen van vrijstelling kan via de belastingdienst (klik op deze link).
Vrijzon kan de administratieve werkzaamheden ook voor u laten verrichten.